Haber

‘Cezai ve güçlü davalar’: Hakaret davaları sektöre geri dönüyor ve davalardan kaçınmak için para istiyor

Ünlü sanatçı Ezgi Mola’nın Musa Orhan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada, Mola’ya 6 bin 960 lira para cezası verildi. Hakaret davalarının maddi çıkar elde edilen bir bölüme dönüştüğünü belirten avukat İpek Bozkurt, “Onur ve haysiyetlerinin tehlikede olduğunu ve zedelendiğini iddia eden kişiler aslında hukuki bir imkandan maddi çıkar elde etmektedirler” dedi.

Son olarak Hazal Kaya hakkında sosyal medya hesabından Ezgi Mola’ya destek amacıyla yaptığı paylaşım nedeniyle 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kaya açıklamasında, ” Bir tecavüzcüye tecavüzcü demenin suç olduğu bir hukuk sisteminin parçası değilim.”Musa Orhan’ın çıkar sağlamaya çalıştığını belirtti.

‘5 ile 10 bin lira arasında tazminat alınabilecek’

NTV’ye konuşan avukat Doğa Can Coşar, “Sadece sanatçılara, sosyal medya fenomenlerine, tanınmış kişilere yönelik hakaret davalarına bakan meslektaşlarımız var. Rakamlar çok değişken olsa da genel olarak 5 ile 10 bin lira arasında tazminat ödeniyor. Bu tür yerleşim yerlerinden temin edilebilir.” kullanılmış.

Adalet Bakanlığı verilerine göre hakaret en çok mutabakata varılan suçlar arasında ilk sırada yer alıyor. 2020’de 80 bine yakın hakaret davası karara bağlandı. Avukatlara göre hakaret bir segmente dönüştü.

Avukat Fatoş Kaplan ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bir vatandaş, bir öğretmenin Twitter hesabına, halen tartışma konusu olan, küfür niteliğinde bir söz yazıyor. Karşı taraf, uzlaştırmacıya biz yaparız diyor. 6 bin lira ücret karşılığında şikayetimizden vazgeçin. Bir pazarlık süreci başlıyor. 3 bin lira anlaşıldı.” dedi.

Batman’da 18 yaşındaki İpek Er, 2020 yılında intihar etti ve bıraktığı mektupta uzman çavuş Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini yazdı. Tutuksuz sanıklara verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu