Haber

Çin’in ABD casusluk faaliyetleri için Küba’da bir üs kurmayı kabul ettiği iddia edildi

NEW China’nın ABD bağlantılı casusluk faaliyetlerinde bulunmak üzere Küba’da üs kurma konusunda Havana yönetimiyle prensipte anlaştığı iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, “yüksek derecede gizli istihbarata aşina ABD’li yetkililere” atıfta bulunarak, Çin’in Küba’da elektronik dinleme tesisi kurmak için Havana ile kapalı bir anlaşmaya vardığının iddia edildiğini bildirdi.

Buna göre Çin istihbarat servisleri, güneydoğu eyaletlerinde e-posta, telefon görüşmeleri ve uydu mesajları gibi elektronik iletişimlere ek olarak, ABD’nin Florida eyaletinden yaklaşık 100 mil (161 kilometre) uzaklıktaki Küba’da zımni bir dinleme tesisi kurdu. ABD’nin birçok askeri üssü var. hat ayrıca gemi trafiğini de izleyebilecek.

Buna karşılık Çin, nakit sıkıntısı çeken Küba’ya “birkaç milyar dolar” ödeyecek. WSJ raporunda, iki ülkenin bu çerçevede “prensipte” anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Haberde ayrıca Pekin-Havana sınırındaki bu gelişmenin Joe Biden yönetimini alarma geçirdiği iddia edildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Bağlantılar Koordinatörü John Kirby, bu habere özel olarak yorum yapmaktan kaçınsa da, Çin’in ABD de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında askeri amaçlarla kullanılabilecek altyapı yatırım faaliyetlerinde bulunduğundan haberdar olduklarını söyledi.

Kirby, Çin’in bu tür faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve buna karşı hem ABD’de hem de dünyada gerekli adımları attıklarını ifade etti.

Son ABD-Çin ilişkileri

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan hava sahasına giren “casus” balonunun düşürülmesinin ardından tırmanan kriz nedeniyle Şubat ayında Çin’e yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.

Kriz nedeniyle diplomatik ilişkiler ciddi şekilde kesilirken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çin’in en kıdemli diplomatı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi, Avusturya’nın başkenti Viyana’daydı. 10-11 Mayıs’ta. Görüşmeleri sırasında bağlantıları yeniden kurmak için adımlar attı.

Kirby, Çin ile iletişim kanallarını açık tutmak istediklerini belirterek, bu hafta Çin’i ziyaret eden iki üst düzey ABD’li diplomatın Çinli yetkililerle “iyi ve faydalı” görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Blinken’in bu ayın sonlarında Pekin’i ziyaret edeceği haberinde Kirby, yakın zamanda Çin ziyaretleri hakkında bilgi paylaşacaklarını düşündüğünü söyledi.

afsinajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu