Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tüm partilere yeni anayasa daveti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulucanlar Cezaevi İrtibat Bürosu’nun düzenlediği “Yeni Anayasa Sempozyumu”nda konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

1987’den bu yana 23 kez değiştirilmiş olsa da elimizdeki metin hâlâ bir darbe anayasasıdır. Yapılan değişikliklerin her biri elbette değerlidir ancak her birinin anlam bütünlüğünü bozduğu doğrudur. Yeni anayasa çalışmalarına başladık. Siyasi katılımın en geniş olduğu bu çalışma, tarafların kaçması nedeniyle yarım kaldı. Ülkemize liberal bir anayasa kazandırma umudundan vazgeçmedik. Milletimize verdiğimiz sözün takipçisi olmaya devam ettik. Geçtiğimiz yıl anayasa konusunda söyleyecek sözü olan bilim insanlarının katıldığı bir dizi çalıştay düzenledik.

“DÜMENİ KIRARAK KAYBOLMUŞLAR”

MHP ve AK Parti dışında yeni anayasa metnini hazırlayan bir siyasi örgüt yoktu. Muhalefet her fırsatta onları istismar ederken, iş somut adımlar atmaya gelince işin yönünü değiştirip ortadan kayboluyorlar. Her ne kadar onlara katılmamak mümkün olmasa da; Parti içinde bir kavga, ittifaklar arasında bir kavga daha. Yeni anayasa gibi emek gerektiren bir konuya kim neden el atsın ki? Bu nedenle yeni anayasa konusu gündemimizin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum.

“YENİ ANAYASA İÇİN MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Yeni anayasayı milletimize ulaştırıncaya kadar mücadeleden, çabadan asla vazgeçmeyeceğiz. Dünyada BM’de temsil edilen ülke sayısı kadar anayasa vardır. Her ülke kendi tarihine, siyasi, sosyal ve kültürel yapısına göre ayrı bir anayasa hazırlamıştır. Anayasal deneyimimiz 200 yılı kapsamaktadır.

Anayasamız 1980’den bu yana darbe anayasasıdır. Elbette anayasalar değişmez metinler değildir. Örneğin ABD anayasası 27 kez değişmesine rağmen hâlâ ülkenin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Demokrasiden uzak ülkeler de söz konusu. Medeniyet tarihimiz anayasa açısından oldukça zengindir.

“YENİ ANAYASA’NIN TÜRKİYE’YE ÇOK ŞEY KATACAĞI AÇIKTIR”

1904-1960-1982 Anayasalarının her birinin kendi dönemine ait farklı hikâyeleri vardır. Bugün bizim görevimiz kendi hikayemizi yazıp gelecek nesillere bırakmaktır. Teknolojiden iklime dünyanın her alanında köklü değişimlere tanık olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye Yüzyılı iddiamızı güçlendirmek için geçmiş hedefleri geleceğin birikimleriyle birleştiren yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Elbette yeni anayasa metni ülkenin siyasi ve ekonomik yapısını sihirli bir değnek gibi birdenbire değiştirip Türkiye’yi bir masal diyarına dönüştürmeyecek. Ancak doğrudan insanlara gelen hak ve özgürlüklerin, tüm bunları meşruiyet temelinde barındıran Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağı açıktır.

Önemli olan anayasaları çağdaş dünyanın hoş kavramlarıyla süslemek değil, bu metinlerin ruhuna uygun uygulamaları hayata geçirmektir. Her sistem, onu işletecek bireylerin anlayışına ve tarzına göre somut uygulamalara dönüşür. Bizim görevimiz sistemi en sağlam, gerçekçi ve sürdürülebilir biçimde kurmaktır. Kısa metinler suiistimal edilebilirken, uzun metinler siyasi ve toplumsal dönüşümü engelleyebilir.

SİYASİ PARTİLERE DAVET: KONUŞALIM, KAÇMAYALIM

Dünya ve ülke şartlarına göre metni ne kadar değişirse değişsin, bu anlayışın devamını sağlayacak bir anayasayı ülkemize kazandırmak istiyoruz. Meclisteki tüm gruplarla görüşeceğiz, eğer olumlu bakarlarsa yolumuza devam edeceğiz. Olursa olur, olması gerekmiyor. Bizim görevimiz kapıları çalmak. Biz Cumhur İttifakı olarak buna hazırız. Buradan tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum; Konuşalım, müzakere edelim. Ancak bu süreçten kaçmayalım.

“LİBYA’NIN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ”

Libya’daki sel felaketinde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kayıplarla birlikte ölü sayısının daha da artacağı anlaşılıyor. Türkiye olarak kardeşlerimizin yanındayız. Sadece Libya’nın değil, Fas’ın da yanındayız. Amacımız Libya’nın yaralarının bir an önce sarılmasını sağlamaktır.

haberyuksekova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu