Haber

Depremde hayatını kaybeden Şeyma’nın ailesi dolandırılmaya çalışıldı.

HATAY’da meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden öğretmen Şeyma İyiol’un (27) ailesine ulaşan kişiler, kızlarının borçları olduğunu ve 2 taksit ödemediğini belirterek, icra sürecini başlatacaklarını söyledi. Şeyma’nın avukatı ablası Ceylan İyiol (32) konuyu araştırırken, depremde yakınlarını kaybeden çok sayıda kişinin de benzer yöntemle dolandırıldığını öğrendi. Suç duyurusunda bulunan İyiol, “Bu dolandırıcılar çok iyi hazırlanmışlar. Depremde ölenlerin bilgilerini internet sitelerinden buluyorlar. Nereye gömüldüklerini bile söylüyorlar.”

İskenderun ilçesindeki Alparslan Ortaokulunda rehber öğretmen olarak görev yapan Şeyma İyiol’un yaşadığı bina da Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yıkıldı. Enkaz altında kalarak hayatını kaybeden İyiol’un cenazesi 2 gün sonra memleketi Denizli’ye getirilerek toprağa verildi. Şeyma’nın babası Hayati İyiol (60), oğlunun acısını yaşıyor; Tezlere göre 3 Nisan’da kendisini telefonla arayarak kendisini avukat olarak tanıtan bir kişi, kızının alışveriş nedeniyle borcu olduğunu, ödemediği için icra takibi başlatacaklarını söyledi. Baba İyiol da büyük kızının avukat olduğunu belirterek konuyu Ceylan İyiol’a anlatmalarını istedi. Telefondaki kişi bu kez Ceylan İyiol’u arayarak Şeyma’nın kredi kartıyla toplam 16 bin 528 TL alışveriş yaptığını, Şubat ve Mart taksitlerini ödemediği için icra takibi başlatılacağını bildirdi.

SUÇ BEYANNAMESİ Ceylan İyiol, alışveriş yaptığı şirketin avukatı olarak kendini tanıtan kişiden şirket yetkilisinin telefon numarasını istedi. Telefonda kendisini şirket yetkilisi olarak tanıtan kişi, Şeyma İyiol’un bir bilişim firmasının yapay zeka çalışmalarını ve ekran kartlarını satın aldığını ve 3 Aralık’ta okula teslim edildiğini söyledi. Telefon görüşmelerinin ardından araştırma yapan avukat İyiol, söz konusu şirketin adının kullanıldığını ve dolandırıcılık işlendiğini belirledi. Depremde yakınlarını kaybeden çok sayıda kişinin bu yöntemle dolandırıldığını tespit eden avukat İyiol, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. , kardeşimin borcu olduğunu ve icra süreci başlatılacağını söyledi. Ben de hukukçu olduğum için araştırdım. Eserin satıldığı şirketin sahibini aradım. Böyle bir satış olmadı firma sahibi günde en az 10 kişinin kendisini bu şekilde aradığını söyledi. Telefonlara ‘mail order’ belgesi var diyorlar. Hatta taksit ekstresi bile hazırlıyorlar. Yaptığım araştırmalarda herhangi bir iş çıkmadı bankaya bile gittim alışveriş ile ilgili bir hesap hareketi bile yok. Bu dolandırıcılar çok iyi hazırlandı. web sitelerinde buluyorlar. Nereye gömüldüklerini bile söylüyorlar. Depremde yakınlarına ulaşmak isteyen herkes kimlik bilgilerini, adreslerini ve görevlerini sosyal medyadan paylaştı. İnsanların acılarından beslenmeye çalışan bu insanlar vicdanlarını yaralıyor” dedi.

Dolandırılmadıklarını ancak çok sayıda kişinin bu yöntemle tuzağa düşürüldüğünü öğrendiklerini belirten İyiol, “Depremde yakınını kaybeden vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Bu tür dolandırıcılara kanmasınlar, gereği gibi soruşturma yapsınlar. Direk ödeme yapmamaları, hesap hareketlerini kontrol etmeleri gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu