Yaşam

Hüzünlü ve komik bir hikaye: “Gidiş-dönüş Moskova (Retro)”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, İstanbul Klasiklerle Buluşuyor’un son prömiyerini Müze Gazhane’de yaptı Prof. Dr. Alexander Galin’in yazdığı Round Trip Moscow (Retro) oyunuyla Sevda Şener Sahnesi’nde sahne aldı. Usta oyuncu Zihni Göktay’ın uzun bir aradan sonra yeniden sahneye çıkması, tiyatro sanatı adına büyülü bir dönemin heyecanını seyirciye ortak etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Alexander Galin’in yazdığı, Hale Kuntay’ın çevirdiği, Engin Gürmen’in yönettiği Coming Back Moscow (Retro) filmini sinemaseverlerle buluşturdu. Dramaturjisi Başak Erzi’ye, dekoru Barış Dinçel’e, kostümü Sebahat Çolakoğlu’na, koreografisi Doğan Şirin’e, ışık tasarımı Murat Selçuk’a ve efekt tasarımı Harun Özdamar’a ait olan oyunun fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu çekti. .

12 Nisan 2023 Çarşamba günü Müze Gazhane Prof. dört yaşlı insanın en tuhaf koşullarda bile kurabildikleri dostluk ve bağların öyküsünü anlatıyor.

Sezonun Son Prömiyeri: Gidiş-Dönüş Moskova

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, dönem başında düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu İstanbul Klasiklerle Buluşuyor (2022-2023) repertuarındaki oyunların büyük bölümünü bir araya getirdi. Dönem başında iki yıllık bir repertuar açıklayan tiyatro, ülkemizdeki ve dünyadaki tiyatro klasiklerine yer vererek seyircisiyle güçlü bir bağ kurdu. Özellikle covid salgını döneminde zorunlu olarak tercih edilen az kişi ve nişanlı oyunların ardından Darülbedayi geleneğinin görkemini yansıtan klasikleşmiş oyunlar İstanbul halkının ilgi ve sevgisiyle karşılaştı. Biletlerin çok kısa sürede tükendiği ve seyirci yorumlarının övgü dolu olduğu bu dönem, 15 yeni oyunu seyirciyle buluşturdu.

Zihni Göktay yine sahnede…

1980’lerin başında Alexander Galin için yazıldığı dönemde dünya çapında bir oyun yazarı olarak büyük ün ve ün kazanan Moskova’yı Geri Verme (Retro) oyunu, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun ustalarını sahnede buluşturdu. Tiyatromuzun usta oyuncularından Zihni Göktay, tiyatronun emektar isimlerinden Engin Gürmen’in yönettiği oyunda bir kez daha seyirciyle buluştu. Eşini yeni kaybetmiş olan Zihni Göktay, kızını korumak ve yanında tutmak için Moskova’ya gitmiş ancak bir türlü mutlu olamamış ve doğup büyüdüğü köyü özleyen yaşlı Nikolai Çmutin olarak sahneye çıkmıştır. Klasik tiyatronun doğaçlama nüktedan örneklerini de sunan Zihni Göktay, seyircinin kendisinden beklediği söz oyunları ve ince mizahla rolünü güzelleştiriyor. Büyük ustanın sahneye çıktığı an seyircilerin sevgisi ve bitmeyen alkışları bu buluşmanın özlemini de yansıtıyor.

Yaşlılıkta Üç Kader

Damadı Leonid (Aybar Taştekin) ve kızı Ludmilla’nın (Ayşe Nurseli Tırışkan Akdemir) evlenme tekliflerine başta direnen Çmutin, daha sonra ikna edilerek gelin adayıyla tanıştırılır. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun bir diğer emektar oyuncusu Hikmet Körmükçü, evlenmek için gelen isimlerden Diana Vladmiriovna’yı canlandırıyor. Mahperi Mertoğlu (Rosa Alexandrovna) ve Esra Ülger (Nina Ivanovna), eski Chmutin ile evlenmek isteyen diğer iki kişinin rollerinde yer almaktadır. Bu dörtlünün oyunculuk kompozisyonları, her birinin ilişkili olduğu mesleğin ve kültürel ortamın gerçekleri ve nüansları, hüzünlü ve komik anları yaşatıyor. Yaşlı Çmutin’in evliliği için üç kaderi davet eden sevilmeyen damat Leonid rolündeki Aybar Taştekin, kurgunun moderatörü olarak çok terlerken, babasıyla olan bağının getirdiği Ludmilla’nın hikayesi sahneye çıkıyor. zaman zaman hüzünlü ve hatta hüzünlü anlar, oyunda gerçek bir sınır oluşturuyor.

Barış Dinçel’in dekorasyonunda Moskova…

Geçtiğimiz hafta hem yönetmen hem dekor tasarımcısı olarak Uçurtma Kuyruğu ile tiyatro seyircisine mükemmel bir oyun izleten Barış Dinçel, Round Trip Moscow (Retro) oyununda yaptığı dekorasyonla dikkat çekiyor. Dekordaki detay ve ferahlık, mekanın özgünlüğü şüphesiz izleyicinin algısına olumlu olarak yansıyor.

“Sanatçı Emekli Olamaz”

Galanın ardından konuşan oyunun yönetmeni Engin Gürmen, “Bir sanatçı emekli olamaz” dedi. Gürmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hikmet, Zihni ve ben bu sahnede yarım asrı aşkın bir süreyi geride bıraktık. Yarım asırda ne acılar, ne fırtınalar, ne afetler gördük. Ama her şeye rağmen inancımızı kaybetmedik, yılmadık ve yolumuza devam ettik. Gençlere küçük bir tavsiyem var. Ne olursa olsun cesaretiniz kırılmasın. Er ya da geç bir gün alnındaki ışığı göreceksin. Bütün bunların sebebi tiyatro sevgisidir.” söz konusu.

“Ustalarımızı Evde Değil Yanımızda İstiyoruz”

Gala akşamı sahneye davet edilen İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Engin Gürmen’e takviye vererek, “Ustalarımızı evde değil, sahnede ve bizimle görmek istiyoruz” dedi. İşsever, “Zihni Göktay ustamızı yeniden sahnede görmek ne güzel. Zihni Bey’le ilk kez Resimli Osmanlı Tarihi’nde birlikte oynadık. Sonra Lüküs Hayat’ta 18 yıl birlikte oynadık. Sanatçı emekli olmuyor. 65 yaşında emeklilik yasasının değişmesi gerekiyor. Burada Kültür Bakanlığı’na seslenmek istiyorum. Bazı mesleklerin emekliliği yoktur” dedi. Ayşegül İşsever de izleyicilere teşekkür ederek; “Bu gece burada bizimle olmayı seçtiğiniz için teşekkür ederiz. İstanbul Klasiklerle Buluşuyor dönemimizin son prömiyerini gerçekleştirdik. Bu dönem tüm arkadaşlarımız için aynı zamanda çok keyifli ve yorucu geçti. Seyircilerimizin ilgisi ve güveni bizleri çok mutlu etti. Oyunlarımız güzeldi. Biletlerimiz sömestr boyunca satışa çıktıkları andan itibaren çok kısa sürede tükendi. Önümüzdeki dönemde de klasikleri ve kaliteli oyunları sizlerle buluşturmak için çalışmaya devam ediyoruz. ” söz konusu.

Yalnız Bir Adam ve Üç Nedime
Hayatı boyunca küçük bir şehrin çatılarını tamir ederek geçimini sağlayan Nikolai Mihayloviç Chmutin, eşinin ölümü üzerine kızı ve damadıyla birlikte Moskova’da yaşamaya başlar. Büyük şehrin kaosuna ve kalabalığına alışamayan Çmutin, sakin ve huzurlu bir hayat sürmeyi umarak köklerine dönüp köye yerleşmek ister. Babasının köyde yalnız yaşayamayacağını düşünen kızı Ludmilla ve anlaşamadığı damadı Leonid, onunla evlenme planları yapmaktadır. Leonid, Chmutin’in içlerinden birini eş olarak seçeceğini umarak üç yalnız kadını evine davet eder. Üç gelin adayı aynı anda eve gelince işler iyice karışacaktır.

Oyun 13-15 Nisan 19 Nisan 2023 tarihlerinde Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde oynandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hayratajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu