Haber

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, Edirne’deki fahri konsolosluk açılışına katıldı

Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu törenle açıldı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Şehit Emniyet Müdürü Ertan Nezihi Turan Caddesi’ndeki bir iş merkezinde fahri konsolosluk açılışında yaptığı konuşmada, Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin derin bir ortak geçmişe ve güçlü kültürel bağlara sahip olduğunu söyledi.

Kırbıyık, Üsküp’ün, Gostivar’ın, Manastırın ve Türkiye’nin gönüllerde anlam bulduğunu ve başka bir yere sahip olduğunu söyledi.

“Dostluğumuz Edirne’de doğup çağ açan ve kapatan dünya imparatoru Fatih Sultan Mehmed’in Üsküp’te yaptırdığı Taşköprü’den gelir. O, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu Manastır Askeri Lisesi’nden gelir. Cumhuriyet, askeri eğitimini Alaca Camii’nden, Türk Çarşısı’ndan, Harabati Baba Tekkesi’nden aldı.”

Kırbıyık, iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve sevgi bağlarının her geçen gün daha da güçlendiğini vurguladı.

Türkiye’nin Kuzey Makedonya ile dış ticaretinin 1 milyar dolar civarında olduğunu, karşılıklı işbirliği ile yakın gelecekte 2 milyar dolara, orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolara ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

“Türkiye, Kuzey Makedonya’ya yatırım yapan ilk 10 yabancı ülke arasında yer alıyor”

Zaman zaman Türkçe konuşan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani de Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluğun çok derin ve anlamlı olduğunun altını çizerek, bu dostluğun her iki ülkenin diplomasisine de yansıdığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile özel bir dostluğu olduğunu belirten Osmani, Çavuşoğlu’na iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli katkılar sağladığını belirterek teşekkür etti.

Osmani, konsolosluğun iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri daha üst düzeye taşıyacağını söyledi.

Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı her zaman desteklediğine ve bunu hissettirdiğine değinen Osmani, şunları kaydetti:

“Bu destek, 2008 yılında iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla da taçlandırıldı. Türkiye her zaman bize destek oldu ve her zaman yanımızda oldu. Açılan fahri konsoloslukla ilişkilerimiz artarak devam edecek. Sadece ilişkilerimizi derinleştirmekle kalmayacak.” kültürel bağların yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik, sosyal ve ekonomik bağları daha da güçlendiriyor.Türkiye, Kuzey Makedonya’ya yatırım yapan ilk 10 yabancı ülke arasında yer alıyor.”

Edirne 5. fahri konsolosluğu

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Kurulu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Kuzey Makedonya’nın Türkiye’nin dost ve kardeş ülkesi olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük de iki ülke arasındaki köklü bağa değer verdiklerini belirtti.

Yörük, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki bağın her alanda güçlendirilmesi amacıyla iş birliğinin devam ettiğini belirterek, “Kuzey Makedonya’nın Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılması, ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye yönelik karşılıklı siyasi irademizin somut bir göstergesidir. • Fahri konsolosluk faaliyete geçmiştir.” söz konusu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye’nin Balkanlar ile ilişkilerinin aynı şevk ve kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Kuzey Makedonya’nın Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, açılan konsoloslukla birlikte Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin en üst düzeye taşınacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışı yapıldı.

Açılışa il bürokrasisi, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu