Haber

Mahir Çayan’ın Adalı şiirine propaganda suçlaması

“Kaldırımda linç” suçundan yargılanan ve iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ayten Öztürk’ün kitabı hakkında soruşturma açıldı. Öztürk, “Faşizmin Gizli İşkencesinde Direniş ve Zafer” adlı kitabında 6 aydır bilmediği bir yerde tutulduğunu ve maruz kaldığı işkenceleri kaleme aldı.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nce yasaklanmasına ve toplatılmasına karar verilen kitaptaki ifadeler nedeniyle Öztürk hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlatıldı. Öztürk’ün ifadesi alındı.

‘Samimiyetsizlik’ Suçlaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yorumlama sürecinde Öztürk’e kitabındaki Filistin değerlendirmeleri de soruldu. Soruşturma raporunda kitapta, “Ülkemizin Filistin halkının yanında olmayı samimiyetsiz bulduğu, ‘bir dakika’ ve Davos olaylarında verdiği tepkinin bir aldatmaca olduğu” belirtildi.

Soruşturma kapsamında Öztürk’e sorulan sorularda Zenginli Çayan’ın “Adalı” şiiri örgüt propagandası olarak nitelendirildi. Ayrıca, usta Çayan’ın “Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP-C) ‘terör örgütü’nün kurucu liderlerinden biri” olduğu belirtildi.

Öztürk’ün sosyal medyadaki fotoğrafı da soruşturma belgelerine girdi. Fotoğrafta ölüm orucunda yaşamını yitiren Küme Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in fotoğraflarının Öztürk’ün arkasındaki duvarda olduğu belirtildi. Ayrıca “kitabın satışından elde edilecek gelirle ekonomik destek sağlama amacı taşıdığı” da suçlamalar arasında yer aldı.

‘İHALE YAPANLAR ARAŞTIRILMALI’

Öztürk, sorulara verdiği yanıtta, “Kitapta suç unsuru sayılabilecek bir ifade yok, işkencenin gerçek failleri soruşturulmalı” dedi.

Avukatı Tabiat İncesu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İncesu, “Ayten Öztürk, 2018 yılında Lübnan’dan kaçırılarak Türkiye’ye getirildi ve 6 ay boyunca gizli bir işkence odasında elektrik, askı, tabuta koyma, çok sıcak tutma ve işkence dahil her türlü işkenceye maruz kaldı. hücrede çok soğuk hava, cinsel taciz ve tecavüz girişimleri. 6 ay sonunda Ankara Siyasi Şube’ye teslim edildikten sonra tutuklandı, 3 yıl hapis yattı” dedi.

Avukat İncesu da soruşturmayla ilgili olarak, “Müvekkilimizin bizzat yaşadığı eziyetleri anlattığı kitaba ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ teziyle el konuldu. Öztürk’ün mağduriyetiyle ilgili yaptığımız hata açıklamaları takipsizlik kararıyla sonuçlandı. Asıl hata gördüğü azabı anlatmak değil, eziyet etmektir. İşkenceyi gerçekleştirenler hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmezken, bu kişiler sokakta rahat rahat dolaşırken müvekkilimiz yaşadıklarını anlattığı için yargılanıyor” dedi.

Ne oldu?

Ayten Öztürk’ün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada savcı, 3 Ekim 2019 tarihli mütalaasında, Öztürk’ün mahallede bir linç olayını kenardan izlemesini delil olarak gösterdi:

“Sanık Mesut Pekgöz, soruşturma sırasında yaptığı teşhislerde Ayten Öztürk’ü Okmeydanı Hak ve Özgürlükler Derneği’nde uyuşturucu ve kumar konulu toplantıya katılan ve Selahaddin Cirit linç edildiğinde linç olaylarını izleyen kişi olarak teşhis etti…”

Öztürk’ün aleyhine bir başka delil de Okmeydanı Hak ve Özgürlükler Derneği’ndeki bir toplantıya katılmasıdır: “Sanık Burak Altundal, Ayten Öztürk’ü dernek binasında gördüğünü, telefonlarını dernekteki sepette unuttuğunu ve görevlilere söylediğini belirtti. üyelerin telefonu orada bırakmaları…”

Avukatı Seda Şaraldı, mahkemedeki savunmasında, Ayten Öztürk’ün daha önce bire bir suçlamalarla açılan belgelerden serbest bırakıldığını, bu kez de bire bir suçlamalarla tutuklandığını belirtti.

Öztürk, bu suçlamalarla Türk Ceza Kanunu’nun 82/1 maddesi kapsamındadır. “Kasten öldürme” suçundan iki kez yargılandı. Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1. İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karar temyiz yoluyla onandı, belge Yargıtay’da.

Ayten Öztürk, davanın 10 Haziran 2021’deki duruşmasında tahliye oldu. Öztürk’ün ikametgahı devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

duzkoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu