Haber

Uzay ve Gökyüzü Meraklılarının Buluşma Adresi: AB Gözlemevi

Ege Üniversitesi (AB) Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, her yaştan ve eğitim seviyesinden insana uzay ve astronomi üzerine konferanslar, geziler, gözlem etkinlikleri gibi pek çok farklı alanda eğlenceli eğitim hizmetleri sunmaktadır. Uzay meraklılarının yoğun ilgiyle ziyaret ettiği AB Gözlemevi, bilimsel araştırmaları, ‘bilim-toplum’ temalı etkinlikleri ve verdiği eğitimlerle Ege Üniversitesi’nin topluma hizmet misyonuna katkı sağlamaya devam ediyor.

“Türkiye’nin ikinci büyük gözlemevi”

Gözlemevinde astronomi ile ilgili her konuda çalışmalar yapıldığını belirten Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Hasan Ali Kol, “1963 yılında heyet hazırlıklarına başlanan ve 1965 yılında ilk değişken yıldız gözlemiyle kuruluşu tamamlanan AB Gözlemevi, Türkiye’nin ilk iki gözlemevinden biridir. Kuruluşunun ilk yıllarında amacı, birbirlerinin etrafında dönen tutulma yapan çift yıldızları gözlemlemek ve birbirleri etrafında dönerken periyodikliklerindeki değişiklikleri araştırmaktı. Araştırma Merkezi, Rektörlüğe bağlı bir Enstitü ve Fen Fakültesine bağlı bir laboratuvar olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Bugün astronominin her alanında gözlemlerin yapıldığı bir merkez olan AB Gözlemevi, Türkiye’nin ikinci büyük gözlemevidir. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak tarafından temelleri, fiziki ve teknolojik altyapısı yenilenerek güçlendirilen Rasathane’de, yapılan çalışmaların topluma hızlı bir şekilde yansıması için Bilim-Toplum faaliyetlerine büyük önem veriliyor. “Bilim topluluğu etkinliklerinin yanı sıra akademik çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

“Türkiye’nin en büyük göktaşı koleksiyonu AB Gözlemevi’nde”

Doç. Astronomi alanına ilgi duyan herkese eğitim verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Part: “Merkezimizde halihazırda yürürlükte olan 19 sosyal sorumluluk projesinin yanı sıra, çeşitli gruplara yönelik, doğayı ve uzayı keşfedip tanımalarına yönelik önceden programlanmış eğitim programlarımız var. Yılda yaklaşık 1200 öğretmenimize uzay ve gezegenler konusunda kapsamlı bir eğitim programımız var. Katılımcılarımıza astronomi, doğa ve uzayla iç içe bir eğitim alma şansı sunuyoruz. Ziyaretçilerimiz AB Gözlemevi’nde Türkiye’nin en büyük göktaşı koleksiyonunu görme fırsatı buluyor. Her yıl mayıs ve eylül aylarında 2 günlük çadır kampı etkinliği ile ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Her zaman randevu ile açık olan Rasathane’ye her yaştan bilimsever tüm ziyaretçilerimizi bekliyoruz” dedi.

“Ulusal Uzay Programı kapsamında çalışmalar yürütüyoruz”

Doç. Dr. Kol, “Cumhurbaşkanlığımızın 2021 yılında açıkladığı ‘Ulusal Uzay Programı’ kapsamında önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu projede gözlemevimiz, dünyaya yakın cisimler ve uzay havası gözlemi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. “Bilimde lider bir üniversite olarak Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yürüttüğümüz bu projede Ege Üniversitesi’nin adını öne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu