Haber

Deprem Bölgelerinde Vatandaşların İtiraz Süreçleri Hızlandırılacak

Elazığ 1’inci İdare Mahkemesi’nin itiraz başvurusu sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararla deprem bölgelerindeki vatandaşların itiraz süreçleri hızlandırılacak. Kararla birlikte depremzedeler artık hak sahipliği sürecini beklemeden doğrudan hasar tespitine itiraz edebilecek.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 11 ilde binlerce bina yıkıldı, onbinlerce bina da hasar gördü. Ayrıca Elazığ, 2020 yılında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden büyük zarar gördü. Depremin ardından vatandaşlar da İl Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan hasar tespitine itiraz etmek için hak kazanma sürecini bekliyordu. Bu süreçler hem kafa karışıklığına hem de çelişkiye yol açtı. Bunun üzerine Elazığ 1. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak ‘Zarar tespit raporları ancak esas işlemlerle birlikte davaya konu edilebilir’ ibaresinin Anayasa’nın 13, 35 ve 125. maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla iptalini talep etti. . Anayasa Mahkemesi’nde itiraz oybirliğiyle kabul edildi. Böylece vatandaşlar artık hak sahipliği sürecini beklemeden doğrudan hasar tespitine itiraz edebilecek. Karar, vatandaşları, kurumları ve mahkemeyi ek yükten kurtarırken, ortalama 7 aylık bürokratik zaman kaybını da ortadan kaldırdı.

“Artık hasar tespitine itiraz için doğrudan dava açılabilir.”

Karar hakkında bilgi veren Avukat Sadin Koç, “Anayasa Mahkemesi’nden yakın zamanda bir karar çıktı. Daha önce hasar tespitlerine doğrudan itiraz edilemiyordu. Öncelikle hasar tespitine itiraz edilmişti ve sonuçlanması bekleniyordu. Daha sonra hasar tespitini kabul etmemesine rağmen kendiyle çelişecek bir şekilde (bu süreçte muhatap olan kişi) hak talebinde bulunmak zorunda kaldı.Hak başvurusunun kesinleşmesini bekliyordu. somutlaştığı için hem hasar tespitine itirazı, hem de hak sahipliği hakkını bir bütün olarak mahkemeye sunmak ve her iki sürecin iptalini talep etmek zorunda kaldı. Bu da vatandaşlara, kurumlara ve mahkemeye ekstra maliyet getirdi.” Anayasa Mahkemesi son kararında hasar tespitinin başlı başına bir süreç olduğunu ve dava konusu yapılabileceğini hükmetti. Hasar tespitine itiraz için artık doğrudan dava açılabilecek. Bu hem kurumların üzerindeki yükü hafifletecek hem de vatandaşların daha kısa sürede sonuç almasını sağlayacak” dedi.

“Süreç çok hızlandı”

Hak sahipliği sürecinin 4-5 aya kadar sürdüğünü belirten Avukat Koç, “Uzun bir süreçti. Bu karar sayesinde vatandaş hızlı bir şekilde hasar tespitine itiraz edebilecek ve durumu netleştirebilecek. Elazığ’da 1. ve 2. ‘İdare mahkemeleri 2020 depreminden sonra bu davaların birçoğuna baktı. Şimdi de güzel bir emsal kararla 11 ilde de süreçleri hızlandırdılar. Kendilerine de teşekkür ediyoruz” dedi. – ELAZİĞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu