Ekonomi

BTSO KOBİ Konseyi strateji araştırma çalıştayı gerçekleştirildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) KOBİ Kurulu Strateji Araştırma Çalıştayı açılış toplantısıyla başladı. KOBİ Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, KOBİ’lerin talep ve beklentilerine her zaman çözüm odaklı yaklaştıklarını belirterek, “Bursa’nın belediyesi olarak yapacak çok işimiz var” dedi. endüstriyel özellikler ön plana çıkıyor.” söz konusu.

BTSO KOBİ Kurulu Strateji Araştırma Çalıştayının açılış programı BTSO Ana Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Programa BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO KOBİ Meclis Başkanı Cafer Yıldız, Meclis Başkan Yardımcısı Arif Demirören ve meclis üyeleri katıldı. Başkan İbrahim Burkay, Bursa ekonomisini geleceğe daha güçlü taşıma misyonuyla hareket ettiklerini söyledi. Bu anlayışla 2013 yılında kurulan sektörel konsey yapılarından birinin de KOBİ Konseyi olduğunu ve konseyin KOBİ’lerin ve sanayinin rekabet gücünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Önder Burkay, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının yanı sıra KOBİ’lerin de faaliyet gösterdiğini söyledi. Bursa’nın mevcut ekonomik gücünde büyük paya sahiptir.

“Yeni planlanan sanayi alanları KOBİ’lerin en önemli beklentileri arasında”

Başkan Burkay, Bursa’nın yüksek teknolojili ve katma değerli üretim hedefleri doğrultusunda dönüşümünü başarıyla tamamlayan, aynı zamanda dünya pazarlarıyla entegrasyonunu en üst düzeyde sağlayan şehirlerden biri olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 10 yıl önce ihracatının 145 milyar dolar olduğunu, 12,8 milyar dolarlık ihracatla Bursa’nın bu alanda ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Burkay, “Türkiye’nin ihracatı 2023’te 255 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıktı. Bursa görecek” sınırlı bir artış.” Ardından 17,2 milyar dolarlık ihracatıyla Kocaeli ve İzmir’in ardından 4’üncü sıraya geriledi. Orta ihracat tuzağı dediğimiz bu süreçten bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere şehrin tüm dinamikleriyle birlikte gerekli adımları atarak başarılı bir şekilde çıkacağımıza yürekten inanıyoruz. “Ben buna inanıyorum. Bu anlamda doğru mekansal planlama ile şehir içindeki üretim alanlarının dışına çıkarak yeni planlı sanayi alanları oluşturmak KOBİ’lerimizin en büyük beklentileri arasında yer alıyor.” söz konusu.

Deprem gerçeği ülkenin ortak sorunudur

Başkan Burkay, deprem gerçeğinin tüm Türkiye’nin ortak sorunu olduğunu belirtti. Yaşam güvenliğinin sağlanması ve beklenen depremde kayıpların önlenmesine yönelik kuralların birlikte oluşturulması gerektiğinin altını çizen Önder Burkay, “Dönüşüm sürecini, başta Bursa olmak üzere ülkemiz için bir milli güvenlik meselesi olarak ele almak zorundayız. Doğru mekansal planlamayla.” Bu doğrultuda uygulanacak işletmelerimiz planlı, modern ve “Güvenli alanlara taşınırken Bursa’da kentsel dönüşümün sağlıklı işleyişi için 13 milyon metrekarenin üzerinde rezerv alanı ortaya çıkacak.” ifadesini kullandı. kelimeler.

“KOBİ OSB ile ihracat, üretim ve istihdam daha da güçlenecek”

Ticaret ve lojistik departmanı için Bursa’ya yakışır, sosyal tesis ve depolama alanlarıyla, ulaşım ağlarıyla entegre merkezler oluşturmayı hedeflediklerini belirten Burkay, şöyle devam etti: “OECD bölgesindeki firmaların yaklaşık yüzde 99’unu KOBİ’ler temsil ediyor. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’de katma değerin yüzde 53’ü, istihdamın ise yüzde 74’ü mikro, küçük ve orta ölçekli şirketler tarafından sağlanıyor.KOBİ’lerin bir diğer önemli özelliği de geometrik büyüme sağlayabilmeleri. KOBİ’lerin mevcut üretim alanlarının iki katına çıkmasıyla ihracat artacak.” İstihdamda ve toplam iş hacimlerinde 5-10 kata varan artışlar görebiliyoruz. KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini doğrudan etkileyecek, hızla değişen küresel dinamiklere uyum sağlamaları için gerekli adımların atılması, KOBİ’lerimizin üretim ve ihracat kapasitelerinin artmasına da değerli katkılar sağlayacaktır.”

“En kötü plan, hiç plan yapmamaktan iyidir”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hızla büyüyen, sanayiyle büyüyen, aynı zamanda turizm ve tarım özelliklerini koruyan, tarihi derinliği derin olan kadim bir tarihe sahip olan Bursa’nın bu yönünü koruma sorumluluğu taşıdıklarını söyledi. Bursa’nın özel sektörünün gücüne inanan biri olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Bursa’nın Türk ekonomisi için ne kadar değerli olduğunu biliyorum. En kötü planın, plansızlıktan daha iyi olduğunu biliyorum. Bir şehir planlı olarak ortaya çıkar. Bir planınız varsa o yol haritası doğrultusunda ilerleme kaydedersiniz.” Ancak yol haritanız yoksa günü kurtarmak ya da ani ortaya çıkan sorunları çözmek için çok hızlı koşar ve sorunları yakalamaya çalışırsınız. 1924 yılında Alman Karl Lörcher, Bursa için bir plan yaptı. 1940’lı yıllarda Fransız Prost, Bursa için bir plan yaptı. 1960’lı yıllarda İtalyan Piccinato da Bursa için bir plan yaptı. Bursa’nın şu anki halini görseler muhtemelen bunalıma girerler. Maalesef konut planları ve mevcut planlar Bursa’nın kalkınmasına pek uymuyor. Kentsel dönüşüm konusunda hem TOKİ’yi hem de Burkent’i kullanıyoruz, özel sektörle çalışıyoruz. “Biz de iş birliği yapıyoruz. Bu şehrin dönüşüme çok ihtiyacı var. Bu dönüşümün sadece konutla sınırlı kalmamasını, her alanda devam etmesini diliyorum” dedi.

Başkan Aktaş, Bursa’nın endüstriyel özelliklerinin öne çıkmasıyla birlikte yapılacak çok iş olduğunu da sözlerine ekledi.

100 bin konutun kentsel dönüşümü

Türkiye Yüzyılında 100 bin konutluk kentsel dönüşümle daha ulaşılabilir, daha dayanıklı bir Bursa oluşturma hedeflerinin olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Bu bizim yeni dönem projelerimizden biri. Bunu yaparken de TOKİ’yi kullanacağız, Burkent ve özel sektör.Bursa’da kentteki yaklaşık 650 bin bina ve 1 milyon bağımsız konuttan dönüşüm öncelikli bölgedeki binalara ait 100 bin konut hedefimiz var. İki yıldır Tarihi Hanlar Bölgesi’nde kentsel dönüşüm konusunda çok önemli tecrübeler kazandık. Bu tecrübelerimizi hem konutta hem de konutta kullanıyoruz. “KOBİ’lerin dönüşümü için kullanacağımız önemli bir altyapımız var. Bunu dört başlık altında topladık. Birincisi yerleşim alanlarının dönüşümü, ikincisi tarihi miras alanlarının turizme özel dönüştürülmesi, üçüncüsü kamu bina ve alanlarının dönüştürülmesi, dördüncüsü ise imalat, sanayi ve lojistiktir.” dedi.

“Mecliste ortak akılla çalışıyoruz”

KOBİ Konseyi Başkanı Cafer Yıldız, KOBİ Konseyi’nde sadece iş dünyası temsilcilerinin değil, yerel yönetim temsilcilerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin ve akademik camiadan üyelerin de yer aldığını söyledi. Yıldız, “Konsey olarak bu dönemde yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle istişare toplantıları ve toplantılar gerçekleştirdik, ayrıca KOBİ statüsündeki firmalarımıza ziyaretler gerçekleştirdik. En önemli konu” Gündemimizde şehrin içinde sıkışıp kalan, altyapıları yetersiz, büyüme imkanı olmayan firmalarımızın şehirleşmesi var.” “Şehir merkezinde sıkışıp kalan firmalarımızın şehir dışındaki düzenli alanlara taşınması, işletmelerimizin büyümesine ve ihracatına büyük katkı sağlayacaktır.” söz konusu.

Açılış programının ardından Çalıştay, BTSO’nun Referans Eğitim Merkezi Bursa İşletme Okulu’nda gerçekleştirilen toplantılarla devam etti. -BURSA

kurtalanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu