Sağlık

Mobbing Uzman Hemşirelerin 32 Davasından 5’i Lehlerine Sonuçlandı

Mobbing Uzman Hemşirelerin 32 Davasından 5’i Lehlerine Sonuçlandı

Konya’da kamuda görev yapan Uzman Hemşire Canan Güngör, sistematik olarak çeşitli şekillerde mobbinge maruz kaldığı gerekçesiyle 32 davaya taraf oldu. Temsilcisi olduğu sendika, uzman hemşire adına genel bir çalışma başlatmış, hemşirenin maruz kaldığı haksız uygulama ve işlemler için birbiri ardına yargıya başvurmuştur.

İlgili Makaleler

Bilim Sıhhat Haber Ajansı (BSHA), Şubat ayında “mobbing” davasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan 52 yaşındaki Uzman Hemşire Canan Güngör’ün “Mobbing Yaptığını İddia Eden Hemşire” başlığıyla açtığı davayı kamuoyuna duyurdu. Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu” ve yaşadığı süreci bildirdi. Güngör’e açılan 32 davadan 5’i lehte sonuçlandı. Aleyhte karara bağlananlar istinaf mahkemelerine ve Danıştay’a intikal ederken, henüz karara bağlanmamış birçok dava da var. Son olarak, Uzman Hemşire Güngör’e hastane başhekiminin ‘kınama’ talebiyle açtığı davada, Konya 3. İdare Mahkemesi, “Kınama cezası önerildi ancak davacının iddia edilen eylemine açıkça yer verilmedi” dedi. dolayısıyla hangi tarihte ve hangi eylemden dolayı disiplin cezası aldığı anlaşılamamış, sonuç olarak davacının kınama cezasına çarptırılmasına ilişkin işlemin dava konusu eylem açısından hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu eyleme yapılan itirazın reddi Dahiliye hemşireliği, yatılı bakım hemşireliği ve psikiyatri hemşireliği alanlarında uzman olan, acil ve yoğun bakım gibi birçok alanda sertifikaları bulunan, doktorasını sürdüren Uzman Hemşire Canan Güngör’ün adalet arayışı dahiliye hemşireliği eğitimi almış, evli ve bir çocuk sahibi, bir çocuk annesi olup, devam etmektedir.Uzman Hemşirenin davacı olduğu davalarda lehine mahkemelerce verilen kararların bu davada emsal teşkil etmesi umulmaktadır. kamuoyunda yaşanan ve yargıya yansıyan ‘mobbing’ davası.

Sistematik Mobbing İddiası!

Covid-19 Pandemi döneminde 2020 yılında Konya Şehir Hastanesi’nde göreve başlayan uzman hemşire için, hastanede 2 yıl sistematik olarak mobbinge maruz kaldığı gerekçesiyle hastanede 32 dava açıldı. çalışmaya başladı.

Türkiye Hemşireler Derneği ve Hemşireler ve Tüm Sağlık Çalışanları Sendikası (HEP-SEN) Konya İl Temsilcisi olan Uzman Hemşire Canan Güngör, hastanede açtığı mobbing davalarından olumlu sonuç alıyor.

Şubat ayında BSHA, Uzman Hemşire Canan Güngör’ün isminin mobbing olduğu iddiasıyla HEP-SEN Genel Merkezi’nin 22.12.2022 tarihli Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu ‘Hemşire Olduğunu İddia Etti’ haberiyle kamuoyuyla paylaşmıştı. Mobbing Anayasa Mahkemesine Başvurdu’. HEP-SEN Genel Müdürlüğü, hakkında Konya’da açılan soruşturmalar sonucunda aldığı kınama, ihtar cezaları, haksız atama, habersiz atama, sürgün ve maaş kesintilerine karşı Güngör Hemşire’nin mobbing tezlerini içeren dava evrakını Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Hastane.

Başhekim ve Valiliğin Disiplin Cezası Olarak Uyarma ve Kınama Talebi Hukuka Aykırı Bulundu!

Uzman Hemşire Güngör adına HEP-SEN tarafından Konya 3. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, Selçuklu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde hemşire olarak görev yaptığı dönemde hakkında yapılan soruşturma sonucunda hakkında verilen kınama cezası 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B maddesi uyarınca iptal edilmiştir. Mahkeme davası onun aleyhine sonuçlandı. Mahkeme, Uzman Hemşire Canan Güngör’e Başhekim tarafından kınama ve disiplin cezası verilmesine ilişkin kararında, “Disiplin cezası verilebilmesi için olaya tarafsız bir müfettiş atanarak disiplin soruşturması açılması gerekir” dedi. ilgili memura yasal süresi içinde, kusurlu durumun tespiti ve söz konusu soruşturmada memur lehinde ve aleyhinde karar verildikten sonra, tüm delillerin toplanarak ekleriyle birlikte bir soruşturma raporu düzenlenmesinin gerekli olduğu, ve bu nedenle yetkili disiplin amiri ve disiplin kurulu tarafından, memurun hangi fiili nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde işlediği, hukuken kabul edilebilir somut delillerle, hiçbir hüküm bırakmayacak şekilde ortaya konularak disiplin cezası verilmelidir. Uzman Hemşire Canan Güngör’ün söz konusu hastane tarafından mahkûm edilmesine ilişkin mahkeme, hakimin hazırladığı soruşturma raporunun ardından disiplin amiri tarafından davacıdan talep edilen savunma talep yazısında, davacı Güngör’e kınama cezası verilmesine, ancak davacının işlediği iddia edilen eyleme açıkça yer verilmemiş, davacının kınama ile cezalandırılması sürecinin hangi tarihte ve ne zaman ödeneceği anlaşılamadığı için taraflar nezdinde hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. hangi eylem için cezalandırıldığı.

(BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu