Sağlık

prof. Burhan Pektaş: “Anne babalar çocuklarını Dark Web’den korumak için önlem almalı”

Yalnızca özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen web siteleri topluluğu olan Dark Web, son zamanlarda gündemde. Dark Web’e girenlerin karşılaştıkları içeriğe hazır olmaları gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Burhan Pektaş, internetin bu tarafında görülebilenlerin yüzde 95’inin yasa dışı olduğunu söyledi. Dark Web’e yasal bölümlerin varlığı nedeniyle girilmesinin yasak olmadığını belirten Pektaş, Dark Web’i hukuka uygun şekilde kullanmanın kişinin kendi elinde olduğunu kaydetti. Pektaş, çocuklara verilen zararlar ve nasıl korunmaları gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoinformatik Yüksek Lisans Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Pektaş, internetin karanlık yüzü olan “Dark Web” hakkında değerli açıklamalarda bulundu.

İlgili Makaleler

Dark Web, internet etkinliğini anonim ve bilinmeyen tutmak için kullanılır

Yalnızca özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen web siteleri topluluğu olan Dark Web’in, internet etkinliğini anonim ve kapalı tutmak için kullanıldığını belirten Prof. . İnternetin, kişilerin kimliklerini ve konumlarını diğer insanlardan ve kolluk kuvvetlerinden gizlemesine olanak sağlayan kısmıdır. Sonuç olarak, çalınan kişisel bilgileri satmak için kullanılabilir. Dark Web’e erişmek için Google arama veya Safari gibi tarayıcılar kullanılamaz.” söz konusu.

Dark Web’e girdiğinizde, yolunuza çıkan içeriğe hazır olmanız gerekir.

Pektaş, Dark Web’e girilmesinin yasak olmadığını belirterek sakıncalı durumları şu şekilde tanımladı: “Dark Web içerisinde illegal adreslere yönlendirilebiliyorsunuz. Yanlış bir adres girerseniz veya internet üzerinden size bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir faaliyette bulunursanız, yanlış durumda olabilirsiniz. Dark Web’e girdiğinizde karşınıza çıkan içeriklere hazır olmanız, internetin bu tarafında görebildiklerinizin %95’inin illegal olduğunu bilmeniz gerekiyor. Birçok şey yasadışıdır, ancak yasal olan kısımlar vardır, bu nedenle Dark Web’e girmeniz yasak değildir. Dark Web’i doğru kullanmak kullanıcının elindedir.”

Daha çok genç ve orta yaşları tercih ediyor!

Dark Web’in daha çok kaçakçılık ve bilgi sızdırma gibi yasa dışı faaliyetlerle ilgili olduğuna işaret eden Prof. Bu açıdan bakıldığında Dark Web’in bireyleri suç işlemeye teşvik ettiğini söylemek doğru olmayacaktır. Zira sigara satışının insanları sigara kullanmaya teşvik ettiği kadar, dark web’in de insanları suç işlemeye teşvik ettiği söylenebilir. Dark Web’i kullanmak yasak olmadığı için her yaştan kullanıcı kullanabilir. Öte yandan kullanılan yazılım şifreli bağlantı kullandığı için kullanıcı kümeleri hakkında istatistik vermek zor olsa da çoğunlukla genç ve orta yaşlı kişilerin tercih ettiği söylenebilir. söz konusu.

Dark Web kesinlikle çocukları incitiyor

Çocukların Dark Web tarafından kötü niyetli kişilerin eline geçebileceğine dikkat çeken Prof. Pektaş, “Dark Web kesinlikle çocuklara zarar veriyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını Dark Web’den korumak için bazı önlemler almaları gerekiyor. Bu önlemler ne kadar basit görünürse görünsün, bir o kadar da etkilidir. Elbette güvenlik uygulamaları her şeyden önce gelir.” Konuşmasını şu önerilerle tamamladı:

– Dark Web’e erişebilen tarayıcıların kullanımını engelleyin!

– Çocuklarınızı güvenlik protokolleri hakkında bilgilendirin!

– Çocuklarınızın hassas verilere erişimini sınırlayın!

– Bilgisayarlarınızda antivirüs yazılımı kullanmaya özen gösterin!

– Güvenlik önlemlerinizi artırın ve siber güvenlik uygulamalarını kullanın!

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu