Teknoloji

SpaceX’in dev roketi Starship ikinci fırlatılışına hazırlanıyor

SpaceX,ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA)İzin alındıktan sonra dev roket Yıldız gemisi İkinci test uçuşunu 17 Kasım’da yani yarın uzaya göndermeyi hedefliyor. Şirket, yeni nesil uzay aracının ilk tam entegre lansmanını nisan ayında gerçekleştirdi ancak üst kademenin gezegenimizin üzerinde uçması, atmosfere yeniden girmesi ve Hawaii yakınlarında okyanusa inmesi dahil hedeflerinin tamamına ulaşamadı. SpaceX, uzay aracında çıkan yangının iki aşamanın ayrılmasını engellemesi üzerine araca çarptı. Onu bilinçli bir biçimde gökyüzünde patlatması gerekiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki federal kurumlara göre, roket patlamasından kaynaklanan enkaz, SpaceX’in tesisinde ve Boca Chica Eyalet Parkı’nda yaklaşık 1.500 dönüm alana yayıldı. Enkaz eyalet parkının yaklaşık 15 dönümlük alanında orman yangınına yol açtı ve ” fırlatma rampası alanının 6,5 mil (yaklaşık 10,5 kilometre) kuzeybatısındaki toz haline getirilmiş beton biriktirme malzemesi bulutuna kadar. ” neden olmuş. FAA, SpaceX, aracın sızıntıları ve yangınları önleyecek şekilde yeniden tasarlanması da dahil olmak üzere düzinelerce düzeltici önlem alana kadar Starship’in fırlatılmasını yasakladı. Space’in belirttiği gibi, kurum güvenlik incelemesini Eylül ayında tamamladı ancak ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, uzay aracının güncellenmiş çevresel incelemesini tamamlamak için çalışıyor. (USFWS)ile ortak çalışmasını tamamlaması gerekiyordu.

Şimdilik FAA, SpaceX’e Starship’i tek uçuş için fırlatma izni verdi. Şirket, uzay aracının iki saatlik fırlatma penceresinin 17 Kasım’da yerel saatle sabah 8’de başlayacağını duyurdu ( Türkiye saati ile 16:00 ) ve eğer her şey yolunda giderse Starship planlandığı gibi gezegenin üzerinden uçacak ve Hawaii kıyılarına inecek. Normalde Starship’in tam hizmete girmeden önce test uçuşlarına devam etmesi gerekiyor. Tamamen yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanan bu uzay aracı, SpaceX’in geleceği açısından büyük değer taşıyor. Şirketin jeosenkron yörünge fırlatmaları ve Ay ve Mars görevlerinde kullanmayı planladığı bu araç, SpaceX’in geleceğini temsil ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu