Haber

Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “AKP bu bütçeyi toplum için yapmıyor, kendi iktidarını sağlamak için, kendi bekası için, sırf savaş politikalarıyla ayakta kalabileceği için bu bütçeyi yapıyor.” söz konusu.

HDP’li milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2023 bütçelerini değerlendirdi.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Cumhurbaşkanlığına yakın firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan daha fazla ihale aldığını savundu.

Gaydalı, en çok tartışılması gereken konulardan birinin kamu-özel işbirliği modeli olduğunu söyledi. Enerjinizi teknik şartnamelerin geliştirilmesine, denetim ve kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesine, kalite ve kontrol mekanizmasının kurulmasına ve sürdürülmesine, iş güvenliği ve işçi sağlığına önem verilmesine harcamış olsaydınız.” sözlerini kullandı.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarında adaletten, hukuktan, şeffaflıktan ve kamu yararından yoksun birçok eylem yapıldığını iddia etti.

2023 bütçesinde engelliler, işçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler, çocuklar ve çiftçilerin yer almadığını belirten Coşkun, “Bu bütçe saray, savaş, taraftar ve seçim odaklı hazırlanan bir bütçedir.” söz konusu.

Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’nun (BTK) hükümetin talepleri doğrultusunda toplumun internete erişimini engellediğini savunan Coşkun, “Bunun en açık örneği, İstiklal Caddesi’ndeki katliamın ardından BTK’nın aldığı karardır. 13 Kasım’da 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin yaralandığı olayda Bant daraltma kararı ile bilgi akışını ve habercilik faaliyetlerini engelledi.” bakış açısını getirdi.

“Hükümet tarımsal süreçleri kapitalist bir sektör olarak görüyor”

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, tarım politikasını eleştirerek, hükümetin tarımı ve tarımsal süreçleri gelişigüzel bir kapitalist kesim, nakit varlık olarak gördüğünü savundu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin tarım konularına bir ekonomist gibi yaklaştığını belirten Turan, “Türkiye gibi bir ülkede tarımdan bahsediyorsak, bunu anlamlandırmaya ve alternatif tarım politikaları oluşturmaya çalışıyorsak, Tarım Bakanı iktisatçı olmamalı, iktisat bilmek başka şey, iktisatçı olmamalı, iktisatçı bütün hayata para açısından, kapitalist değerler açısından, Kâr açısından değil, toplumsal fayda açısından değil.Toplumsal fayda açısından bakalım.” değerlendirmesini yaptı.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, AK Parti iktidarı döneminde yapılan her bütçeye, özellikle 7 yıldır yapılan her bütçeye savaş bütçesi dediklerini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli bütçeyle ilgili yaptığı konuşmada, “3 ülkede askerimiz var, milyonlarca dolar harcıyoruz, 1 milyon 200 bin dolar F-16’lardan atılan bombalara gidiyor.” ifadelerini kullandığını belirten Sarısaç, şunları söyledi:

“AKP’nin yaptığı bütçede kadın yok, genç yok, işçi yok, işçi yok, dolayısıyla Kürt sorununun çözümü yok, patrona rant var, savaşa büyük yatırımlar var. Şimdi burada Milli Savunma Bakanına sorayım, bahsettiği 3 ülke İsrail, ABD, Rusya mı Bu bütçe kendi gücünü sağlamak için, kendi bekası için ama savaşla ayakta kalabileceği için yapılıyor. politikalar.”

“İktidar ülke güvenliğini kendi çıkarları için kullanıyor”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, hükümetin ülke güvenliğini, huzurunu ve ekonomisini kendi çıkarları için kullandığını savundu.

AK Partili Canikli bütçe konuşmasında, “Güvenliğe çok para harcanıyor.” Oruç ifadesini kullandığını açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

“AKP iktidarı ve ortakları bölgede siyaseti barış ve diyalog üzerinden değil, savaş ve çatışma üzerinden tesis ettikleri için artık silaha, tanka, top ve tüfeğe bu kadar para ayırmak zorunda kalıyoruz. Maalesef hükümetin planı bu. bu dönemde savaş ve seçim siyasetini içselleştirmektir. Bütçeye baktığımızda bu bütçe bunun bir göstergesi. Türkiye’nin ve bölge halklarının çıkarına olmayan bu çatışmalara ‘hayır’ diyoruz.”

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da söz alarak, HDP’li milletvekillerinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Canikli’nin konuşmalarını çarpıttığını söyledi.

Alay olduğu gerekçesiyle söz alan HDP Küme Başkan Yardımcısı Hakkı Saruhan Oluç ile Akbaşoğlu arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu