Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özel: En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı

Özel, parti genel merkezinde düzenlenen Emekli Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 20 yılı aşkın süredir ülkeyi yöneten hükümetin Türkiye’yi derin bir ekonomik krize sürüklediğini savundu.

Özel, anayasanın hiçe sayıldığı, yasaların kararlarının olmadığı, hak arayışının ortadan kalktığı bir yerde ekonominin bu duruma gelmesine kimsenin şaşırmaması gerektiğini söyledi. Toplumun her kesiminin sıkıntıda olduğunu ancak en büyük kaygıyı yıllarca ülkesi için çalışan ve artık rahata ihtiyaç duyan emeklilerin yaşadığını belirtti.

Emeklilerin hayatını çekilmez hale getiren bir anlayışla karşı karşıya olduklarını savunan Özel, şöyle devam etti:

“Emekliler hayatları boyunca çalıştılar. Bu ülke için çalıştılar. Aileleri ve çocukları için çalıştılar. Artık birçoğunun rahat etmesi gerekirken yaptıkları işleri yapmayı kabul ederek ek maaş almaya çalışıyorlar. Emeklilik sonrası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Emekli neden çalışır? İşsiz bir çocuk “Torunlarına bakmak için çalışan biri var. Üniversitede okuyan bir çocuk var, harçlığını göndermek için çalışıyor.”

Yurt dışından gelen emeklilerin maaşlarıyla Türkiye’nin en iyi yerlerinde tatile gittiklerini belirten Özel, Türkiye’de emeklilerin bırakın tatili parka bile gidemediğini, emeklilerin bankanın önünden yürümekten korktuklarını savundu. Bakkal.

“Çok güzel bir haber olduğunu söylediler”

Özgür Özel, emeklilerle tatil ikramiyesi gündeme gelince dalga geçenlerin daha sonra bu ikramiyeyi verdiğini ancak bu ikramiyenin gülünç rakamlarda kaldığını söyledi.

Emeklilerin binlerce sorunu olduğunu belirten Özel, şunları söyledi:

“Genel olarak en önemli sorun TÜİK diye rakamları çarpıtan, olduğundan az gösteren bir kurumun olması ama işi o kadar da saf değil. Kelimenin tam anlamıyla her birinizin cebine girip, paranızı çalıyor. Reel enflasyon yüzde 127 iken enflasyon oranı yüzde 127’dir.” 64, diye açıklıyor. Emeklilere zam yapılırken resmi enflasyon rakamlarını dikkate alıp hepinizin cebinden para çalıyorlar. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oldu. Çok güzel bir haber dediler, yüzde 33 artışla 10 bin lira yaptılar. CHP bunu yıllardır söylüyor, siz de isteyebilirsiniz. emekliyi kasten yoksullaştırıyorsunuz. Bunlar geldiğinde en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 147’siydi, yani asgari ücret bir olursa en düşük emekli maaşı 1,5’tu. Bu aya kadar taban fiyatın yüzde 44’üydü, biz bunu eleştiriyorduk. Son yaptıkları artışla asgari fiyatın yüzde 147’si oldu. 59’a denk geldi. Taban fiyatı 17 bin 2 lira, en düşük emekli maaşı 10 bin lira.”

“Bunun hesabını emekliye vereceksiniz”

Özel, 2002’de en düşük emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alırken, bugün 2,5 çeyrek altın alabildiğinizi söyledi.

Özgür Özel, “8 çeyrek altından 2,5 çeyrek altına ulaştığımız noktadayız. Her ay cebinizden 5,5 çeyrek altın alıp zenginlere veriyorlar. Bunun hesabını vereceksiniz. Emekli, emekli sizden bunun hesabını soracak. 31 Mart hesap günü olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilere verilen zamın yükünü 200 milyar lira olarak açıkladığını belirten Özel, “Size verdiği 7 bin 500 lirayı 10 bin liraya çıkarmayı yük olarak görüyor. Bakın ödenen paralar” Döviz korumalı mevduat 800 milyar lira. Emeklilere verdiği yük dediği ise tam 4 milyar lira.” “Bunu korumalı mevduatlara, parasına para katanlara veriyor. Sizden alıp onlara verdiler. Yük olarak gördüğü size verdiği para bunun 1/4’ü yani 200 milyar lira.” değerlendirmesini yaptı.

“İnsanları düşük maaşlara mahkum etmek doğru değil”

Partisinin emeklilere verdiği sözleri anlatan Özel, şunları söyledi:

“Önerimiz şu; en düşük emekli maaşı taban fiyat kadar olsun. Yetmiyor çünkü 1’e 1 buçuk oldu, oraya kadar çıkmalı ama en düşük maaş en az 1,5 olmalı. Asgari ücret yani 10 bin lira olanın bir an önce 17 bin liraya çıkması lazım. 2002’de en düşük emekli maaşını alanlar çok az sayıda emekli iken artık neredeyse ortalama maaş haline geldi. Bunun mutlaka olması gerekiyor. Prim güncelleme katsayıları yükseltilmeli, aylık ödeme oranları yükseltilmeli, emekli maaşlarının alt limitleri yükseltilmeli.Yani 2006 yılında 5510 sayılı kanunda ne yazıyordu? Bunların düzeltilmesi gerekiyor.Başka sorunlar da var.Dul ve yetim aylığı var.Maaş kaç parçaya bölünüyor?O bölünen modüller yüzünden insanlar komik maaşlar alıyor.Bizim iddiamız en düşük emekli maaşı olmalı. Taban fiyat, bu sınırın altında maaş olmamalı. “Emeklilerden kalan maaş 3’e 4’e bölünmemeli. Kalan maaşı bölerek insanları çok düşük maaşlara mahkûm etmek doğru değil.”

“Emeklilerin gözlerine bakın”

Özgür Özel, eğer hükümet emeklinin sesini duymazsa, yakında hep birlikte meydanlara gelerek emeklinin sesini duyuracaklarını söyledi.

Emeği ve emeklileri koruyacaklarını belirten Özel, “Tayyip Erdoğan, emekliler bundan sonra sessiz kalmayacak. Ya hakkımızı verin, ya da emekliler haklarını almayı bilecek. Bizler haklarımızı alana kadar hep birlikte mücadele edeceğiz. haklarımız.” dedi.

Özel şunları söyledi:

“Artık emeklilere söylüyorum, hep ezildiniz, hep unutuldunuz, ihmal edildiniz. Hep sorun vardı, sizin sorununuzdan daha değerliydi. Artık sorun yok. senin sorunundan daha değerli.Biz bunu kabul etmiyoruz.Emeklinin yanına geliyor ve bildiğini söylüyor,senin bunu bilmeni ve kabul etmeni istiyor.Açsın,fakirsin,düşüncelerin büyük ama tehlike de büyük. ezanı durduracaklar, ülkeyi bölecekler, bayrağı indirecekler, bana oy verecekler. kardeşim bu ülke bölünmediyse, bu bayrak inmediyse, Bu ezan durmadıysa sizin kahramanlığınızdan değil bu emekliler sayesindedir. 5 vakit ezan okuyan müezzin emekli değil mi? Namaz kılan imam emekli değil mi? Sınırda bayrak dalgalandıran asker ve uzman çavuş emekli mi?Bu ordunun yemeğini pişiren, ekmeğini pişiren, bu ordunun çocuklarını yetiştirenler emekli öğretmendir, aşçıdır, hizmetçidir değil mi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu